Knogleskørhed og genoptræning

Genoptræning efter knogleskørhedsdiagnosen

Knogleskørhed – eller osteoporose – er en tilstand, hvor knoglerne mister deres tæthed og styrke, hvilket kan føre til øget risiko for brud, skader og nedsat livskvalitet. Knogleskørhed er mest almindelig hos ældre mennesker, især kvinder efter overgangsalderen, men kan forekomme både hos yngre personer og hos mænd.

Hvordan kan genoptræning hjælpe? 

For personer med knogleskørhed kan genoptræning være en vigtig del af behandlingsforløbet især efter knoglebrud. Det rette genoptræningsforløb kan være afgørende for at genvinde normal funktion og hurtigere heling.

OsteoStrong® tilbyder specialiseret knogle-genoptræning til genopbygning af skelettet. Behandlingen stimulerer dannelsen af ny knoglemasse, øger skånsomt muskelstyrken og kan forkorte en ellers langstrakt genoptræningsperiode. Fordele som forbedring af knoglestyrke, kropsholdning, balance og mobilitet samt reduktion i risikoen for yderligere skader og eventuelle smerter.

Knoglestyrke: at arbejde målrettet på at forhindre yderligere knogletab eller ligefrem opbygge ny knoglemasse er helt essentielt, når man har knogleskørhed. Ved at styrke knoglerne gennem regelmæssig træning, kan man reducere risikoen for knoglebrud og relaterede skader.

Kropsholdning: Personer med knogleskørhed kan have tendens til krum og sammenfalden ryg især i den øvre del af rygsøjlen. Over tid vil dette belaste muskler og led med smerte og ubehag til følge. Tilstanden bliver kun forværret over tid. Fysisk aktivitet er særdeles vigtigt for at bevare en god kropsholdning, hvor kroppens vægt er fordelt ligeligt over fødderne og ryggen er lige.

Balance og mobilitet: Balance- og koordinationstræning kan hjælpe med at forbedre balancen og dermed reducere risikoen for fald og eventuelle knoglebrud. En dårlig balance vil ofte føre til usikkerhed og manglende fysisk motion, hvilket resulterer i nedsat mobilitet og muskeltab.

Hvornår skal man begynde genoptræningen?

Det er vigtigt at starte genoptræning så hurtigt som muligt for at minimere et eventuelt tab af muskel- og knoglemasse. Hvis du har haft et knoglebrud på grund af knogleskørhed, kan det være nødvendigt at vente med hård fysisk træning, indtil knoglen er helet fuldstændigt.

Ønsker du at starte et forløb hos OsteoStrong, er det en god ide at konsultere en læge eller fysioterapeut, før du starter genoptræningen.