Skrevet af: Kirsten K Lindegaard, Ph.D. Bioteknologi
Hvad er knogleskørhed (osteoporose)?
Knogleskørhed, også kendt som osteoporose, er en tilstand, hvor knoglerne bliver svagere og mere tilbøjelige til at brække. Dette skyldes en ubalance mellem knogledannelsen og knoglenedbrydningen i kroppen, som fører til et tab af knoglemasse over tid. Jo lavere knoglemasse du har, jo større er risikoen for at udvikle osteoporose og deraf brud på dine knogler. Knoglebrud kan føre til kroniske smerter, tab af funktion og nedsat livskvalitet.
Knogleskørhed er den mest forudsigelige lidelse og folkesygdom, som tæller mere end 600.000 danskere – både mænd og kvinder. Hver 4. dansker over 50 år har sygdommen men mange uden at vide det! Selvom knogleskørhed ikke altid forårsager symptomer, kan det øge risikoen for knoglebrud, som kan have alvorlige konsekvenser for livskvalitet og livslængde.
Årsager til knogleskørhed
Der er flere faktorer, der kan bidrage til udviklingen af knogleskørhed, herunder:
- Alder: Jo ældre man bliver, jo større er risikoen for at udvikle knogleskørhed.
- Køn: Kvinder har større risiko for at udvikle knogleskørhed end mænd.
- Genetik: Hvis man har en familiehistorie med knogleskørhed, kan man have øget risiko for at udvikle tilstanden.
- Livsstilsfaktorer: Rygning, alkoholforbrug og mangel på motion kan alle bidrage til knogletab og øget risiko for knogleskørhed.
- Hormonelle faktorer: Hormonelle ændringer i forbindelse med overgangsalderen kan påvirke knoglemassen og øge risikoen for osteoporose.
Symptomer på knogleskørhed
Som oftest vil der ikke være nogen symptomer på osteoporose/knogleskørhed, netop derfor refererer man også til knogleskørhed som “den stille tyv”. Men når tilstanden skrider frem, kan følgende symptomer opstå:
- Rygsmerter eller smerter i andre knogler
- Tab af højde over tid
- Nedsat mobilitet og begrænset bevægelse
- Knoglebrud, især i hofter, ryggen eller håndled
Har du været så uheldig at brække noget, så kan vi stadig hjælpe dig. Læs mere under “Genoptræning”.
Diagnose af knogleskørhed
Diagnosen kan stilles ved hjælp af en knoglescanning, der måler knoglemassen i kroppen kaldet: dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA) – læs mere om DXA/DEXA scanninger
Forebyggelse af knogleskørhed
Er du som kvinde i menopausen eller er du begyndt at miste muskelstyrke, er det vigtigt at være opmærksom på den effekt hormonelle forandringer såvel som tabet af muskelmasse har på dit skelet. Knogleskørhed er Danmarks mest forudsigelige sygdom men der er alt for lidt fokus på forebyggelse. Det begynder der heldigvis at komme! Her kan du læse mere om hvordan du kan forebygge knogleskørhed.
OsteoStrong® – Effektiv træning for alle med knogleskørhed
Der er mange fordele ved at styrke skelettet. Sunde knogler er stærke knogler, og en forøget knoglestyrke giver mindre risiko for knoglebrud. OsteoStrong® er en alternativ behandling af knogleskørhed og hjælper med at forbedre din knogletæthed, din balance og din muskelstyrke.
Maskinerne i centret er designet, så du får maksimal effekt uden at bruge ret mange kræfter. En OsteoStrong-behandling stimulerer de knogleopbyggende celler i op mod ca. 10 dage efter din session.
Læs her hvor let det er med OsteoStrong®:
- Du kommer ikke til at svede
- Træningen er smertefri
- Du er ikke træt bagefter
- Ingen ømhed i kroppen næste dag
- Én behandling pr. uge er nok
- Behandlingen tager under 10 minutter
Ring til 71 91 72 21 for en træning i vores center på Østerbro, København.