Knogleskørhed og overgangsalder

Pas ekstra godt på dine knogler i overgangsalderen

Overgangsalderen er en naturlig del af livet for kvinder og starter typisk i 45-55-årsalderen. Denne periode kan have en række fysiske og følelsesmæssige indvirkninger på kroppen, herunder en øget risiko for knogleskørhed (osteoporose) Knogleskørhed er en tilstand, hvor knoglerne bliver svagere og mere tilbøjelige til at brække.

Årsagen til den øgede risiko for knogleskørhed skyldes et fald i produktionen af hormonet østrogen. Østrogen er vigtig for opretholdelsen af balancen mellem knogledannelse og nedbrydning. Når østrogenproduktionen falder markant, kan det derfor føre til et tab af knoglemasse, da der nedbrydes mere knoglevæv end der dannes.

Hvad kan man selv gøre?

For at reducere nedbrydningen af knoglevæv i og efter overgangsalderen er det vigtigt med en livstil med fokus på knoglevenlig kost og vægtbærende motion. Derudover er det afgørende, at sørge for at indtage tilstrækkelige mængder af de essentielle næringsstoffer, blandt andet vitamin D, calcium og magnesium. Vær især opmærksom på de knogleessentielle vitaminer og mineraler samt at sikre et højt indtag af protein – blandt andet kollagen, som er en vigtig byggesten i knogleopbygningsprocessen.

Er du en af de kvinder, som er gået tidlig i overgangsalder kan hormonbehandling være nødvendig. Dette for at reducere risikoen for knogleskørhed/osteoporose. Det er dog vigtigt, at tale med din læge, da hormonbehandling også kan have risici og bivirkninger.

Hvad kan du opnå i OsteoStrong – og hvorfor er det anderledes end almindelig fitness-træning?

Vores Spectrum-maskiner i OsteoStrong bruger teknologi til skånsomt at påvirke og stimulere dine knogleopbyggende celler. Målet er at gøre dem aktive igen. For at stimulere knoglecellerne kræves belastning, der svarer til tung styrketræning. Dette indebærer normalt en høj risiko for skader. I OsteoStrong anvender vi specielle maskiner, der skånsomt simulerer intensiteten af et voldsomt fald eller et hop fra stor højde. Knoglerne belastes ikke mere end de kan klare, og det er den rette mængde belastning til at påvirke knoglecellerne.

Læs mere og book tid til en prøvetime HER og hør mere om hvordan OsteoStrong kan hjælpe dig.

Knoglescanninger

Endeligt er det vigtigt med regelmæssige knogletæthedstest (DXA-scanning) for at overvåge knogletætheden og afgøre, om der er behov for yderligere behandling.

Overgangsalderen er en naturlig del af livet, men kan føre til en forøget knoglenedbrydning og øge risikoen for osteoporose, og derfor er det vigtigt især for kvinder at opretholde en sund livsstil og træne kontinuerligt, for at forebygge og reducere risikoen for denne tilstand.

I OsteoStrong hjælper vi til at forebygge og opretholde sunde knogler, der holder resten af livet.

 

Kvinde i overgangsalderen med knogleskørhed