Forebyggelse af knogleskørhed

Forebyggelse af knogleskørhed (osteoporose) 

Skrevet af: Kirsten K Lindegaard, Ph.D. Bioteknologi

Knogleskørhed er en af de mest forudsigelige sygdomme og fokus på forebyggelse giver super god mening. En kombination af en sund livsstil, regelmæssig motion inklusiv vægtbærende (!) træning, og opmærksomhed på risikofaktorer er allesammen vigtige parametre.

  1. Sund og afbalanceret kost med højt indhold af protein. Protein fra animalske kilder har en høj optagelighed, og er man veganer er det endnu mere vigtigt at fokusere på protein i kosten.
  2. Gode sovevaner. Søvn er en forudsætning for at opretholde et godt helbred. Mangel på søvn påvirker både immunforsvar, organfunktion, mental sundhed – og vores evne til at restituere og genopbygge kroppen, herunder vores skelet.
  3. Regelmæssig motion er vigtig for kondition, helbred, muskelstyrke og knogler. Sarkopeni (tab af muskelstyrke) og svage knogler går ofte hånd i hånd.
  4. Vægtbærende træning, hvor skelettet belastes, er essentielt for at øge knogletætheden!
  5. Undgå rygning og alkohol. En livsstil, der indebærer rygning og for højt indtag af alkohol påvirker knoglesundheden negativt og øger risikoen for knogleskørhed markant.
  6. Få en knoglescanning. Det er vigtigt, at få regelmæssige knoglescanninger, særligt hvis man har en familiehistorik med knogleskørhed eller tidligere brud. Særligt kvinder, som går tidligt i overgangsalderen eller som har været i langvarig behandling med binyrebark er i høj risiko for at udvikle knogleskørhed.

Ved at tage ansvar for din knoglesundhed og regelmæssigt lave osteoporose træning kan du opretholde stærke og sunde knogler gennem hele livet.

Forstadiet til knogleskørhed – osteopeni

Betegnelsen dækker over en tilstand af lav knogletæthed, som ikke er så udtalt, som tilfældet er ved osteoporose. Osteopeni er en lettere afkalkning af knoglerne, hvilket på sigt kan udvikle sig til knogleskørhed. Det betyder også, at du vil have større risiko for knoglebrud, især ved ryghvirvler, håndled og hoften, da disse knogler er ekstra udsatte ved fald.

På dette stadie er det helt centralt at gøre en indsats for sin knoglesundhed for at undgå, at man udvikler knogleskørhed.

OsteoStrong® er en mulighed for effektivt at styrke knogler, øge fysisk styrke og balance – og derigennem forebygge og undgå osteoporose.

Effektiv træning mod knogleskørhed 

OsteoStrong tilbyder specieldesignede maskiner, som over tid kan genopbygge din knoglemasse igen. Du behøver kun at træne 1 gang om ugen. Knogler vokser langsomt og har efter en ostegenic loading session (osteogenisk belastning) brug for at restituere i længere tid end muskler.

OsteoStrong® er en ny metode, som kan anvendes både til forebyggelse af knogleskørhed eller til at opbygge ny knoglemasse igen.

Bestil en knogletræning i OsteoStrong®s center på Østerbro eller i Aarhus.