Knoglescanning – DXA/DEXA-scanning

DXA-scanning – DEXA-scanning

Skrevet af Kirsten K Lindegaard, Cand Polyt, Ph.D. Bioteknologi

Hvad er en knogle-DXA-scanning?

En DEXA-scanning – eller DXA-scanning – er en særlig røntgenundersøgelse, som oftest foretages som del i et udredningsforløb for knogleskørhed (osteoporose) eller som kontrol for effekt af igangværende behandling. Den strålingsdosis du udsættes for, er lavere end ved en almindelig røntgenundersøgelse.

En knoglescanning måler kalkindholdet i knoglerne også defineret som knoglemineraltætheden (Bone Mineral Density; BMD). Denne undersøgelse vurderer kvaliteten af dine knogler og deraf din risiko for at udvikle knogleskørhed (osteoporose). Hvis din knoglemineraltæthed er forringet, anbefales en nærmere lægelig udredning.

Hvad kan man se på en DXA-scanning?

Knoglescanningen foretages primært i lænden og hofteregionen (lårbenshalsen), men det er også muligt at måle på hele skelettet. Knogletætheden i hofte og lænd opfattes som et godt mål på knogletætheden i skelettet i øvrigt. Ved scanningen angives en såkaldt T-score, som afspejler hvor mange standarddeviationsenheder (SD) din knogletæthed ligger over eller under gennemsnitsværdien hos en ung, rask person af samme køn. Hvis T-scoren er mindre end -1 har du forringet knogletæthed (osteopeni) og hvis din T-score er mindre end -2,5 har du osteoporose.

  • Normal: T-score > -1,0
  • Osteopeni: T-score mellem -1,0 og -2,5
  • Osteoporose: T-score ≤ -2,5

Resultatet fra en knoglescanning bruges til at vurdere status og udvikling af din knogletæthed. Hvis forandringer i knogletætheden opdages tidligt, kan udviklingen bremses eller ligefrem vendes, før der bliver tale om egentlig knogleskørhed.

Ydermere bruges resultatet fra en DXA-scanning til at vurdere virkningen af en påbegyndt medicinsk behandling for osteoporose. Dette foretages hver 2.-3. år, da effekten af den medicinske behandling er langsom og der er en lille usikkerhed på målingerne. For at mindske måleusikkerheden anbefaler mange fagpersoner at opfølgende scanninger foretages på samme apparat og at en ændring skal være mere end 3 – 5 % i henholdsvis ryg og hofte før effekten af en behandling anses for signifikant.

Kilde: Webmd

DXA-scanning pris

Er man i lægelig udredning for osteoporose, så vil man med en henvisning få tilbud en scanning på et offentligt sygehus. Ønsker man at blive scannet i privat regi, så ligger prisen på en helkrops-DXA-scanning på mellem 2000 – 2500 kr.